Inzet bij overstromingen in Limburg

De Dordtse Reddingsbrigade is ingezet bij de watersnoodramp in Limburg. Er is hulp verleend in Valkenburg, Meerssen-Bunde en in de omgeving van Mook en Well.

Limburg kampt met ernstige wateroverlast na hevige regenval. Het afvoeren van al dat water vormde een groot probleem. Veel huizen zijn beschadigd geraakt, sommige snelwegen waren of zijn niet begaanbaar en twee verzorgingshuizen en een hospice werden ontruimd.

Na het eerste alarm vertrokken de redders naar Valkenburg. Daar kregen ze het zwaar voor de kiezen en hielpen zoveel mogelijk mensen en dieren uit de ondergelopen huizen.

Watersnood Limburg Evacuatie Valkenburg Dordtse Reddingsbrigade

Het water van de normaal zo rustige Geul was veranderd in een kolkende massa door de straten van Valkenburg. De stroming zorgde voor gevaarlijke situaties. De redders hadden zichzelf met lijnen aan elkaar verbonden. De spullen die in het water dreven vormden ook een gevaar. Allerlei voorwerpen kwamen voorbij drijven met grote snelheid.

Watersnood Limburg Evacuatie Valkenburg met graafmachine Dordtse Reddingsbrigade

Mensen zitten vast in hun huizen zonder contact met de buitenwereld. Met overtuigingskracht van de redders komen ze toch mee naar een veilige plek.

De inzet in Valkenburg maakte diepe indruk op de eerste reddersploeg ter plaatse. De 2e eenheid stond ondertussen klaar in het rampgebied om het eerste team af te lossen.

Na de overdracht werd de aflosploeg, na een briefing in Maastricht, naar de brandweerkazerne van Meerssen-Bunde gestuurd voor een inzet in de nacht.

Onze eenheden gingen aan de slag met de evacuatie van de laatste mensen en dieren in Brommelen, Bunde, Geulle aan de Maas en Voulwames. Enkele uren later brak de dijk en overstroomde het gebied.

Na de evacuaties, verkenningen en standby te hebben gestaan tot ver in de morgen konden onze redders huiswaarts keren. Er was aflossing door andere pelotons van de Nationale Reddingsvloot.

De volgende dag stonden onze redders alweer klaar om te vertrekken naar Noord-Limburg. In de avond vertrok er een team om richting Roermond te gaan. Tijdens de reis kwam het verzoek om ons te melden in de brandweerkazerne in Gennep.

Vanuit deze uitvalsbasis voerden we wederom verkenningen uit in de nacht in de omgeving van Mook en Well. In Well stond het water nog maar een paar centimeter onder de rand van de vloedschotten.

Met een NL Alert waren alle bewoners opgeroepen om te vertrekken uit Well. In Mook bleek de situatie gelukkig onder controle.

Een team van de reddingsbrigades uit Haaglanden bleef standby in Well. De reddingseenheden uit Hardinxveld en Dordrecht hadden tijd voor een kort rustmoment bij de brandweer.

Standby in Brandweerkazerne Gennep Dordtse Reddingsbrigade

Tijdens de nacht werd een van de Dordtse eenheden weer op pad gestuurd. Een gebied bij Middelaar bleek langzaamaan onderwater te stromen. De eerste kelders stonden al vol water. Door het afsluiten van een duiker werd verdere wateroverlast voorkomen.

Bij het krieken van de dag realiseerden onze redders zich pas hoe hoog het water die nacht stond.

Na de nachtelijke namen de reddingsbrigades uit Rotterdam-Rijnmond en Hollands-Midden het van onze eenheden over. Vanuit de sporthal in Bergen bleven we standby en kon er geslapen worden.

In de loop van de middag kwam het bericht dat het grootste gevaar voor Noord-Limburg was geweken. Onze reddingseenheden keerden terug naar Dordrecht.