Dordt in Stoom vanuit de vaarploeg

Altijd al benieuwd hoe de vrijwilligers van de Dordtse Reddingsbrigade(DRB) voor en achter de schermen worden ingezet bij een groot evenement zoals Dordt in Stoom? Jesper den Hartog van de Commissie Beveiliging en Hulpverlening(CBH) legt het uit in onderstaande tekst.

Veel vrijwilligers van de DRB zijn zichtbaar aanwezig. Wist u ook dat de reddingsbrigade ook de Centrale Post van de organisatie ondersteund? Op de Centrale Post worden alle medewerkers aangestuurd, komen de telefoontjes binnen of komen bezoekers/deelnemers met meest uiteenlopende vragen.

De spanning begint de woensdagavond voorafgaand aan Dordt in Stoom eigenlijk al. De vrijwillige bemanningsleden die al wat langer meelopen weten dan ook wat zij van dit evenement kunnen verwachten.

Op de woensdagavond voor Dordt in Stoom is er een bij iedere editie terugkerend programma. De avond begint met het schoonmaken van de vaartuigen. De reddingboten moeten er natuurlijk wel spik-en-span uit zien.

Na de grote schoonmaak, nog een stukje varen waarbij de focus ligt op gebiedskennis. Elke twee jaar weer wordt er naar de afgemeerde pontons gevaren om te kijken of de locatie dit jaar hetzelfde is of is veranderd. Leuk is wel om te vermelden dat dat dit jaar niet onopgemerkt bleef. Op de website van de Dordt Centraal staat een prachtige foto van ons “inspectierondje”.

Vrijdagavond met de vlootschouw is het zover, Dordt in Stoom is weer begonnen. Tijdens de vlootschouw worden er, in samenwerking met de Commissie Medische Zaken van de DRB en diverse EHBO verenigingen uit de buurt, pontons en vaartuigen bemand. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat de vlootschouw veilig kan verlopen voor zowel de deelnemers op het water als de bezoekers op de wal.

Als de vlootschouw vrijdagavond is afgelopen gaat iedereen terug naar het botenhuis om de spullen uit de vaartuigen op te ruimen en snel naar huis te gaan want er staat nog een druk weekend te wachten.

Zaterdagochtend, een nieuwe dag. De leden van de vaarploeg, Commissie Medische Zaken en de diverse EHBO verenigingen verzamelen in het botenhuis. De boten worden klaargemaakt, de mensen worden gebriefd, zonnebrand wordt gesmeerd en iedereen is klaar voor de nieuwe dag. De vrijwilligers worden naar de juiste pontons gebracht of gaan aan boord van de stoom- en pendelschepen. Gedurende de dag blijkt dat het toch wel erg warm weer is en dat de zonnebrand erg belangrijk is.

Op de diverse pontons en kades staan drinkwaterkranen. Ook op de verschillende vaartuigen is genoeg water aan boord. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is om goed te blijven drinken als de eerste meldingen binnenkomen van mensen die onwel raken. In samenwerking met de diverse partijen worden de personen vakkundig van schepen aan de wal gebracht.

Tegen de tijd dat het zes uur is wordt het dagprogramma afgesloten en gaan alle schepen één voor één naar binnen om een plekje te krijgen in de havens. Als alle schepen liggen zit het er voor de meeste mensen op. Één vaartuig ondersteund nog tijdens het avondprogramma in de Wolwevershaven.

Aan het einde van de dag zijn alle EHBO’ers, pontonmedewerkers en vaartuigbemanningen naar huis om weer goed te kunnen slapen en de volgende dag weer aanwezig te zijn.

Op zondagochtend lijkt het vroeger dan op alle andere dagen, maar niets is minder waar. Het voelt alleen zo. Op zondag worden de reddingboten weer klaargemaakt, de briefing is gehouden en iedereen is weer op het juiste ponton / vaartuig inzetbaar.

De vrijwilligers aan boord van de stoomschepen en de pendeldienst houden toezicht tijdens het varen. De mensen op de pontons helpen bij het het aan-/afmeren en het aan boord gaan van de schepen. Vanaf het water zijn de bemanningsleden aan boord van de reddingboten actief met patrouilles langs de kades en snel inzetbaar bij incidenten op het water.

Waar de zaterdag heel de dag droog en warm was is het op zondag wel anders. Halverwege de dag barst het slechte weer los. Het onweer barst los en uit voorzorg worden er tijdelijk schepen en pontons ontruimd.

Naast het slechte weer dat resulteerde in een nat pak voor sommige mensen zijn er zondag geen noemenswaardige incidenten gebeurd.

Hartelijk dank voor jullie tomeloze inzet voor inzet tijdens dit weekend. De CBH heeft erg veel zin in om de komende evenementen net zo samen te werken als afgelopen weekend.