Blog Theo: DRB sporters goed op st(r)oom bij NK Ocean

Dit jaar werd het NK ocean lifesaving gehouden op het Banjaardstrand bij Kamperland. Op een kilometer van Neeltje Jans bij de inlaat van de Oosterschelde.

Onder omstandigheden die borg stonden voor een onvoorspelbaar NK! Waar in Noordwijk per zandbank de stroming een andere kant uit kan staan bij bepaalde weersomstandigheden. Wordt dit strand gekenmerkt door sterke stroming langs de kust van enkele km/uur, die draait afhankelijk van eb en vloed.

Voeg daarbij een stevige noordwesten wind en de golven komen om de 3-4 seconden aanklotsen van verschillende kanten.

Het stroomde op bepaalde momenten zo hard dat de wedstrijd op zee enkele uren moest worden stilgelegd.

In dit spectakel komt het niet alleen aan op hard zwemmen en varen. Maar vooral ook op slim inspelen op de omstandigheden.

Bijvoorbeeld door niet rechtstreeks naar de boei te willen, maar eerst hard te lopen naar die plek op het strand waar je nog net zwemmend of varend de juiste boei haalt. En dat deden onze sporters goed.

Ook de beach onderdelen speelden zich af in een echte zandbak. Geen natte en relatief harde zandondergrond, maar mul zand waar je hele voet in weg zakt. Sprinten is dan een soort zakkenlopen. Dat maakt onze sport zo mooi!

Je doet het met wat het is: mul zand, krachtige stroming, water dat warmer is dan de luchttemperatuur erboven, stevige wind, onbetrouwbare korte golven en een strak tijdsschema om voor de ergste stroming een onderdeel afgerond te hebben.

Strijd met de elementen, jezelf en je tegenstanders. Wie niet kan doorvaren bij de boei ligt gelijk weer 3-4 m van de boei en kan opnieuw beginnen. Kracht, conditie, maar vooral ook de race kunnen lezen en daar de taktiek op afstemmen. Genieten dus als je tenminste met regelmaat op zee traint.

Wat mij als coach enorm verheugt is de breedte en de hoge kwaliteit van de gehele ploeg. Hoewel we niet op volle sterkte waren bij de senioren omdat enkele mensen zich dit jaar op pool richten, deden we overal mee om de prijzen.

Junioren

Voor de junioren was dit een belangrijke wedstrijd, want dit was het laatste moment dat ze konden laten zien dat ze in de EJK ploeg thuis horen die in september naar het EJK in Riccione Italie gaat.

Voor de insiders binnen de club was het niet verrassend, maar voor vele anderen wel. Rosa werd tweemaal Nederlands juniorenkampioen in een sublime race op ski en met de Ocean woman ( ski-board-swim-run).

Tom liet ook zien welke geweldige vorderingen hij heeft gemaakt door bij de junioren met goud op de beach flags en beachsprint aan de haal te gaan.

Ook junior Robin ging diep en werd derde op ski, 2e op ocean man, 2e op board en 3e op surf (zwemmen). Junior Abigail werd 2e op beachflags en beach sprint.

Junior Anne won de surf race met grote overmacht en trok bij de rescuetube relay een vliesband kapot. Maar zelfs met 1 vlies haalde ze nog andere teams in.

Ook onze jongste junior Nathan wist een knappe prestatie te leveren door op surf en beach run tweede te worden.

Bij de estafettes wisten de junioren voordurend mee te doen om de prijzen en werden op vrijwel alle nummers medailles gewonnen.

Open Categorie

Bij de senioren was Kitty de gouddelver op ski, board, surf en oceanwoman. Ook Janneke was weer goed op dreef met zilver op beachflags, beachsprint, board, oceanwoman en derde op surf. Aniek werd derde op beachflags en beachsprint.

Robert eerste op beach sprint en beachflags. Alwin werd daarop tweede. Ook bij de estafettes werd er goed in de medailles gescoord.

In de verschillende mastercategorieen grossierden we in medailles. 15 x goud, 9 x zilver en 7x brons