Corona (Covid-19) virus, informatie voor de reddingsbrigade

Update 12 maart 2020

Het Coronavirus verspreidt zich in toenemende mate in heel Europa De Nederlandse Regering heeft daarom donderdagmiddag 12 maart 2020 ‘nieuwe maatregelen‘ vastgesteld. Wat moet je doen om besmetting te voorkomen?

Wat te doen bij neusverkoudheid, hoesten of koorts?

Blijf dan thuis en ga niet naar andere mensen. Wees extra voorzichtig in je contacten met kwetsbare mensen, met verminderde weerstand of oude leeftijd. Bel je huisarts als de klachten verergeren.

Voorkom besmetting!

  • Was regelmatig en goed je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen.

De beste manier om te zorgen dat je niet met het virus besmet raakt, of het aan een ander doorgeeft, is hetzelfde als voor de griep.

Om infecties te voorkomen moet je vaker handen wassen dan je denkt. Hoe vaak, en hoe je dat goed doet, lees je op de webpagina ‘hygiëne en handen wassen’ van het RIVM.

Verspreiding

Het Coronavirus verspreidt zich vooral via direct contact met druppels van iemand die niest of hoest. In de buurt van je gezicht, op je handen of op een voorwerp dat je vastpakt. Je kunt de virusziekte oplopen als je met je besmette handen in je ogen, neus of mond komt. De druppeltjes blijven niet al te lang in de lucht zweven. Het risico is dus groter naarmate meer mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn. Het heeft geen zin om mondkapjes te dragen om je te beschermen tegen het Coronavirus.

De kans op een infectie met het Coronavirus is groter voor mensen die in risicogebieden zijn geweest of in de afgelopen 14 dagen contact hebben gehad met mensen die besmet zijn geraakt. Denk goed na of dit het geval kan zijn. Je kunt anderen besmetten als je verkouden bent of griepachtige klachten hebt.

Ga in dat geval niet naar activiteiten van de Reddingsbrigade! Neem telefonisch contact op met je huisarts of met de plaatselijke GGD! In de avond- en weekenduren bel je met de huisartsenpost.

Goede informatie over het Coronavirus

  • Kijk op ‘thuisarts’, de website van de huisartsen.
  • Het RIVM heeft antwoorden op veel vragen.
  • Het NOC-NSF heeft actuele informatie voor sporters.
  • Ben je van plan om te reizen voor vakantie of werk, lees dan de bijgewerkte adviezen van de overheid op ‘Nederland wereldwijd’, een onderdeel van de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Heb je vragen over het Coronavirus waar je geen antwoord op kunt vinden, dan kun je het speciale nummer van de overheid bellen: 0800-1351.

Commissie Medische Zaken

Fred Boots
Bedrijfsarts